4 módszer kézben tartani magunkat, amikor a gyermek nem hallgat

837

«Az én gyermekem  — a legszeszélyesebb és a legengedetlenebb», — ezek a gondolatok, valószínű, hogy minden szülőnél előfordultak. Főként, amikor ránézel más családok fotóira a szociális hálózatokban. És amikor minden szinte kiesik a kézből és nehéz a gyermekkel, vagy kettővel, vagy még többel, a pszichológus tanácsai mintha kipárolognának az ember fejéből.

Javasoljuk, hogy ismerd meg, hogy miben rejlik a gyermekkel való problémák többségének oka és nézd meg azt a 4 módszert, amely segít megküzdeni a gyermeki engedetlenség szörnyével.

1. Találjon ki egy titkos dolgot

Probléma. Amikor egy gyermek a maga módján csinál valamit, vagy a szülői utasítással ellentétben – természetes dolog. Nem normális — amikor ez állandóan megismétlődik. Annak az oka, hogy a gyermeke nem hallja, lehet, hogy az, hogy a számára érthetetlen nyelven magyaráz neki.

Megoldás. Például a gyermek rendszeresen a kuka mellé dobja a szemetet. Mutassa meg neki a titkos kémek technikáját – hogyan kell ezt helyesen csinálni és legközelebb ajánlja fel a gyermekének, hogy csinálja úgy, mint a „kém”.

2. Magyarázza el a gyermeknek, hogy különböző helyzetek fordulnak elő

Probléma. Gyakran előfordul, hogy a kialvatlanság vagy más életproblémák miatt egyszerűen nem marad ereje játszani a gyermekével, vagy nyugtatgatni, aminek következtében a kis bitang iránt harag és irritáció keletkezik.

Megoldás. Utaljon a gyermekének arra, hogy nem tud rá figyelni, mert most nem az a helyzet van, és egy kis idő múlva ez elmúlik. A gyermeke nem fogja zargatni Önt, amíg nem ő, hanem a körülmények meg nem változnak.

3. Emlékezzen vissza magára, amikor gyermek volt

Probléma. Lehetséges, hogy van valami, ami nagyon irritálja Önt, amikor beszélget a gyermekeivel: öltözködés, hajfésülés, meghatározott gesztusok vagy viselkedés.

Megoldás. Ha Önt idegesíti, ha a gyermeke a hajfésülés vagy a fürdés közben cirkuszol, emlékezzen vissza arra a pillanatra, hogy valamikor hogyan birkózott meg ezzel az Ön édesanyja, s Ön hogyan sírt. Oldalról tekintve rá a problémára, türelemmel, sőt humorral fog hozzáállni a jövőben.

4. Beszéljen a párjával

probléma. Vészhelyzetben, amikor késésben van, az étel ég a serpenyőben, csörög a telefon és mindez 5 perc azelőtt történik, hogy indulnia kéne, vagy amikor egy pillanatra elfordult a saját ügyei miatt, – veszekszik a gyermekeire.

Megoldás. Az ilyen esetekben érdemes rágondolni a családtagokra. Az édesdeden horkoló párja nem csal mosolyt az arcára? Vitassa meg a férjével a kötelezettségek felosztásának rendjét és a közös cselekmények algoritmusát a hasonló helyzetekben.

Fontos emlékezni rá, hogy nem szabad megengedni, hogy a gyermek tudatában gyökeret eresszen a gondolat arról, hogy ő – minden baj oka a családban, és akkor a szülők és a gyermekek között eluralkodik a várva várt megértés.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük