37 mítosz az egészségről, amelyekben ideje minél gyorsabban abba kell hagyni hinni

752

A mindennapos életben hatalmas számű szabályok irányítanak minket, amelyek az egészségre vonatkoznak. Azonban nem is sejtjük, hogy ezekből sok – egyszerűen kitaláció.

1. Meg kell inni 8 pohár vize naponta

Az ember a vízszükséglet nagy részét az ételekkel kapja meg. Ha Ön nem érez szomjúságot, nem kell kínoznia magát és erővel önteni magába a folyadékot.

2. A toxinok az izzadsággal együtt jutnak ki

A verejtékmirigyek nem állnak kapcsolatban valamilyen más rendszerekkel a szervezetünkben, ezért nem tudják a toxinokat sem kijuttatni. Az izzadás – mindössze egy módszere a szervezetnek arra, hogy lehűtse magát. Az izzadság vízből áll, sóból és elektrolitokból.

3. A cukor hiperaktívvá teszi a gyermekeket

A kutatók bebizonyították, hogy ez az állítás hamis. Itt az önmeggyőzés hatása szemmel látható. A gyermekek amúgy is szinte mindig hiperaktívak. A cukor ebben az esetben egyáltalán nem árt nekik.

4. A haj és a köröm nőnek a halál után

Valószínű, hogy mindenki hallott erről a erről a furcsa mítoszról. Szerencsére, ez mindössze csak feltételezés. Az ok abban rejlik, hogy a halál után a bőr nedvességet veszít, ami miatt úgy tűnik nekünk, hogy a haj és a körmök továbbra is nőnek.

5. Ha az ember úszni fog az evés utáni 30 perc folyamán, akkor  görcsök fognak fellépni nála

Talán az édesanyja egyszer sem tiltotta meg, hogy úszni menjen evés után? Hiábavalóan aggódott. Nem léteznek tudományos bizonyítékok arra, hogy kapcsolat van a görcsök és a nem régiben elfogyasztott ételek között. Maga a mítosz a cserkészek útmuattójában jelent meg 1911-ben.

6. A lenyelt rágógumi megmarad a gyomorban és 7 éven át emésztődik meg  

Még egy kitalált mítosz az egészségről. A rágógumi édesítőszerekből, ízanyagokból, lágyítókból és emészthetetlen bázisból áll. De ez nem jelenti azt, hogy sokáig nem fogja elhagyni a szervezetét. Egyszerűen nem fog megemésztődni. És körül-belül abban a formában fog kijutni a szervezetből, amelyben beérkezett.

7. Az alvajárókat nem szabad felkelteni

Azt mondják, hogy ha felkeltünk egy alvajárót a sétája közben, valószínű, hogy szívinfarktust fog kapni. De ez csupán még egy legenda. Azonban az alvajárókat mégsem érdemes felkelteni, mivel mély álomban vannak. Inkább kísérje el az ágyig. Reggel meg fogják köszönni.

8. A borotválkozás növeli a haj növekedésének sebességét és a sűrűségét

Ez mindössze csak illúzió. Amikor a haj lenő, a végei össze vannak húzva.  A borotválkozás után tompábbá válnak, ezért tűnik úgy, hogy sűrűbek lettek. A haj vastagsága a gyökere alapján határozódik meg, amely a bőr alatt helyezkedik el, úgyhogy ne engedje meg ennek a mítosznak, hogy arra késztesse Önt, hogy tartózkodjon a borotválkozástól.

9. A sampon és a kondicionáló átalakíthatja a hajvégeket

A haj szála elhalt fehérje sejtekből állnak. Éppen ezért a haj nem tud eleve helyre állni. A samponok és balzsamok képesek egy kicsit simábbá tenni őket, de ez csak ideiglenes javulása a fürtöknek. Ahhoz, hogy véglegesen megoldjuk a problémát, egyszerűen le kell vágni.

10. A férfiak minden 7 másodpercben a szexre gondolnak

Mindannyian hallottunk erről, de ha elgondolkozunk, akkor az állítás hamissága nem kétséges. Ha ez így lenne, akkor hogyan is történne bármi a világban? Ez a mítosz a Kinsey Intézet kísérletére van alapozva, amelyben arról van szó, hogy a férfiak  54%-ka minden nap gondol a szexre. Ez persze már kevésbé sokkoló kijelentés.

11. A nyelv különböző részei a különböző ízek érzékeléséért felelnek

Ezt a mítosz eléggé egyszerű megcáfolni: tegyen sót a nyelve különböző részeire. Mindig érezni fogja.

Az adott mítosz Edwin Boring harvardi pszichológus publikációja után jelent meg, aki rosszul fordította le D. P. Huning német szerző „Az ízérzések pszichofizikájához” című cikkét. A cikkben valójában arról volt szó, hogy a nyelv különböző területei az ízérzések érzékelésének különböző küszöbével rendelkeznek.

12. Az emberek az agyuk csupán 10% -át használják

Agyunk egyes részeinek funkciói valóban ismeretlenek még ma is. Azonban minden egyes területe végzi a saját feladatát – minden neurológus megerősíti ezt. Szóval hagyja az álmait, hogy kifejlessze a telekinetikus képességeit.

13. Az ember elkapja a szemölcsöket a varangyoktól

Valóban a békáknak nincsenek szemölcseik — az egyenletlenségek a bőrükön nyaki mirigyek. A szemölcsöket vírusok váltják ki. Tehát ez a mítosz a semmire van alapozva. Azonban, ha megérintjük egy szemölcsökkel rendelkező ember testét, akkor itt már nem tudok semmit sem ígérni.

14. A vér a vénákban kék színű

A vér színe az oxigénnel való telítettségétől függ. Élénk piros a színe, amikor sok oxigén van benne, és sötét piros, amikor nem. De szó sincs kék színről.

15. Az ember képes kifejleszteni a rezisztenciát az antibiotikumok iránt

Az adott esetben a fogalmazással van a gond. Az ember nem képes kifejleszteni a rezisztenciát az antibiotikumok iránt, de ezt meg tudják tenni a baktériumok. Éppen ezért hagyják abba a hatásukat az antibiotikumok, ha sokáig szedjük őket.

16. Az alkohol felmelegíti a vért

Valójában – nem. Az alkohol kitágítja az ereket, s ennek köszönhetően a vér gyorsabban áramlik a bőrhöz. Ezért tűnik nekünk úgy, hogy melegséget érzünk. Valójában a szervezet épp ellenkezőleg, sokkal gyorsabban elveszíti. Ezért nem javasoljuk, hogy alkoholt fogyasszanak a hidegben.

17. Az alkohol elpusztítja az agysejteket

Ha elég sok alkoholt fogyasztunk el, úgy tűnik, hogy megöljük az agyunkat. Valójában a tevékenysége egyszerűen kicsit lelassul, de semmi több. Az alkohol tönkreteszi az összekötő kapcsolatokat a neuronok között, de, a hajtól és a körmöktől eltérően, az agy regenerálódik, ezért a kárt a bódító italoktól figyelmen kívül lehet hagyni.

18. A csettintgetés az ujjakkal ízületi gyulladást vált ki

Amikor ropogtatja az ujjai ízületeit, nem okoz magának kárt. Ön ropogást hall, mert ebben a pillanatban az ízületekből felszabadul a nitrogén. Úgyhogy ropogtasson egészségére. Érdekes információt az ízületi gyulladásról itt.

19. A С” vitamin csökkenti a megfázás valószínűségét  

A „C” vitamin  javítja az immunrendszert. De ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy megvédi Önt a megfázástól és vagy enyhíti annak a tüneteit. Amikor Ön megbetegszik, az immunrendszere elkezdi a harcot a betegséggel, éppen ezért érzi magát olyan rosszul.

20. Ráülve egy nyilvános wc-re betegségeket lehet elkapni

A szülők klasszikus rémtörténete. Ebben semmi igazság nincs: a nemi fertőzéseket a szexuális kontaktus során lehet elkapni, vérátömlesztés útján vagy örökletesen.

21. Az antibiotikumok gyógyítják a megfázást

Ez szemmelláthatónak tűnik, azonban az antibiotikumok csak a bakteriális betegségeket gyógyítják, nem pedig a vírusosokat. A megfázás pedig – vírusos fertőzés.

22. Aludni egy olyan szobában, ahol be van kapcsolva a ventilátor, életveszélyes

Ez a mítosz széles körben elterjedt Dél-Koreában. A halál oka, a koreaiak véleménye szerint az oxigénhiány vagy az átfázás, de ne meséljen erről a koreai barátainak.

23. A fürdőzés után ráncok jelennek meg, mert a víz felszívódik a bőrbe

A ráncok megjelenésének más az oka. A bőr hidratálására válaszolva a vegetatív idegrendszer elindítja a vazokonstrukció mechanizmusát (érszűkület). Miért? Egyértelmű válasz nincs, de létezik egy feltevés, hogy ez azért történik, hogy jobb fogást biztosítson nekünk a nedves környezetben.

24. A vörös hajért felelős gén szinte teljesen eltűnt

Egyáltalán nem, egyszerűen ez a gén recesszív. Ahhoz, hogy valamilyen gén eltűnjön, minden egyes olyan embernek meg kell halnia, aki hordozza ezt a gént és ne maradjon utódja. Mivel ez a gén recesszív, Ön a hordozója lehet anélkül is, hogy nem rendelkezik lángvörös fürtökkel.

25. A szex a sportmérkőzés előtt rontja az eredményességet

Ha Ön nem szexel néhány perccel a mérkőzés kezdete előtt, ez semmi képpen sem fog megmutatkozni az eredményein. A szex nem is olyan sok energiát él fel. Ami pedig a férfiakat illeti, a szex közben tesztoszteron szabadul fel, úgyhogy ez még hasznos is lehet.

26. A stressz magas vérnyomást okoz

A stresszt kicsit emeli a vérnyomást és rontja az egészségügyi állapotot. De csak egy kis időre. A rossz alvás, az alkohol túlzásba vitele és a túlevés ebben a tekintetben sokkal veszélyesebbek.

27. Ha az emberi váladéknak zöld színe van, akkor fertőzést szedett össze

A váladék színe egyáltalán nem minősül a fertőzés megléte és a rossz egészség mutatójának. Valójában a fehérjétől függ a vérsejtekben.

28. A csokoládé és a sült ételek pattanásokat okoznak

Ha ez igaz lenne, akkor mindenki pattanások nélkül járna lemondva ezekről az ételekről. Sajnos, ez nem így van. A pattanások számos más ok miatt jelennek meg, amelyek között szerepel ,az izzadás, a kozmetikumok használata és a magas nedvesség.

29. Az olvasás rossz megvilágítás mellett rontja a látást

A szemek megfeszülhetnek és elfáradhatnak, de állandó negatív hatást nem tudnak kapni a rossz megvilágítástól. Más dolog, ha a napra néz vagy lézersugárra. Ebben az esetben veszélyben vannak a szemei.

30. A kávé képes kijózanítani az embert

Ez egy eléggé veszélyes mítosz. Ön akkor józanodik, amikor az alkohol elhagyja a szervezetét. A kávénak ehhez nincs semmi köze. Azonban a koffein képes becsapni az agyát, arra késztetve, hogy azt higgye, hogy Ön már józan, és Ön bátran kormányhoz ül. Legyen óvatos!

31. Lenyalni a sebet veszélytelen

Valószínű, hogy ez bután hangzik. Kinek fog az eszébe jutni, hogy lenyalja a sebét? De emlékezzen csak vissza: amikor véletlenül megvágja az ujját, a szájába veszi, igaz? Ennek valóban semmi értelme. Egyszerűen csak átviszi a mikróbákat a szájából a sebre.

32. A rákaz egyetlen kezelhetetlen betegség

Ez nem igaz, mivel a rák – körül-belül 200 különböző betegség, amelyek hasonló hatással vannak az emberi szervezetre. Azonban mindegyikük speciális hozzáállást és kezelést igényel. Úgyhogy az egyetlen gyógyszer a rák ellen soha sem lesz feltalálva.

33. Tüsszentés közben az ember szíve megáll egy pillanatra

A tüsszentés — az agy reakciója a csiklandozásra az orrban. Az idegek jelzést küldenek az agynak, az pedig válaszol rájuk. A szívnek ehhez semmi köze.

34. Ahhoz, hogy elállítsuk az orrvérzést, hátra kell hajtani a fejünket

Nem. Hátra hajtva a fejünket, egyszerűen csak átirányítjuk a vért a torkunkba, ami hányingert okoz. Inkább fogja be az orrát, üljön le és hajoljon előre.

35. A hideg zuhany józanít

Mint ahogyan azt már elmondtuk, az alkohol csökkenti a test hőmérsékletét, függetlenül attól, hogy az ellenkező hatást tapasztalja. Ezért a zuhany nem segít. Sőt, hipotermiát kaphat, vagy akár el is ájulhat. A hideg víz nem józanítja ki. Az egyetlen gyógyszer — az idő.

36. A szívroham közben az ember fájdalmat érez

Bizonyára láttak már ilyen képet: az ember szenvedéssel az arcán fogja a szívét a roham közben. Valójában a szívrohamok 40–60%-a észrevehetetlenül történik. És még ha fájdalmat is vált ki, ez nem olyan éles fájdalom, mint ahogyan ezt a filmekben mutatják nekünk. Inkább a fogfájdalomra hasonlít, a gyomorégésre vagy egy furcsa érzésre, amely a kézbe irányítja a fájdalmat.

37. Méreg lenyelése esetében hányást kell ingerelni  

Logikusan hangzik. Azonban, ha az orvos nem ad ilyen utasítást, nem érdemes ezt tenni. Gondolja csak meg: a mérgek többsége savas vagy lúgos jellegű. A gyomrunkban így sok sok sav van. Ezért neki könnyebb lesz megbirkózni a méreggel. Azonban a torkának és a tüdejének – nem valószínű.

És néhány szó végezetül

Az egészségünk gondos és bölcs hozzáállást igényel. Vigyázzanak magukra és ne menjenek az előítéletek után.

Ön általában hogyan cáfolja meg vagy erősíti meg az előítéleteket?

Betöltés ... Betöltés ...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük