10 mítosz a diétákról

876

A diéták a gyors lefogyáshoz nagy népszerűségnek örvendenek. De ne siessen a választásával, mivel sok olyan javaslatokat tartalmaz, amelyek árthatnak az egészségének.

1 mítosz. A tojás csak növeli a koleszterin szintet, ezért kerülni kell

Valójában a tojás – az egyik legjobb állati eredetű termék, amely sok hasznot hozhat, ha ismerjük a határokat. Javasolt naponta egy tojást fogyasztani, mivel olyan hasznos anyagokat tartalmaz, mint a cink, a fehérje, A, B, D vitaminok,  kálcium, vas, foszfor és más fontos  tápanyagok.

A koleszterin tartalom egy tojásban nem haladja meg az egészséges szervezet napi normáját. Mellesleg, teljesen lemondani a koleszterinről – szintén káros az egészség számára, mivel testünk igényli ennek a tápanyagnak a meghatározott mennyiségét.

2 mítosz. A helyes táplálkozás és a  kávézó/étterem/bisztró – összeférhetetlen dolgok

A gyors lefogyáshoz használt diéták túlnyomó többsége előirányozza, hogy Ön maga fogja készíteni az ételeket. És semmilyen étteremről szó sem lehet.

De valójában lehet diétás ételeket enni a közintézményekben is. Ott is készítenek salátákat friss zöldségekből és más egészséges ételeket is. Végző esetben meg lehet kérni a felszolgálót, hogy az egészségtelen majonéz helyett hasznos olíva olajjal locsolják meg a salátát.

A legelterjedtebb hiba, amelyet elkövetünk az éttermekben és kávézókban – kevés folyadék fogyasztása vagy az italok összekeverése. A teljes értékű táplálkozáshoz elegendő mennyiségű vizet kell fogyasztani,  ha pedig mér rendelt magnak valami károsat, mondjuk bort vagy sört, akkor álljon meg ezen az italon. És ne feledje – inni evés előtt és után kell,  nem pedig közben.

3 mítosz. Az étkezés edzés előtt és után lenullázza az erőfeszítéseit

A népszerű diéták még egy elterjedt mítosza.

Valójában – szervezetünknek nagy szüksége van az ételre edzés előtt és után. A fizikai gyakorlatok előtt az étel «felizzítja» a szervezetét, utána pedig – segít helyreállítani a kellő egyensúlyt. A fizikai gyakrolatok közben izmainkban  ezernyi apró szakadás jelenik meg, összenövésük folyamata pedig – az izomtömeg gyarapodása. Ha szervezete tartalékaiban nem lesz elegendő mmennyiségű fehérje, komoly sérülést lehet szerezni.

Ez a diéták hatalmas ártalma – sok ember kombinálja az elterjedt diétát az edzőermi gyakorlatokkal. A szervezet nagy megterhelést kap, de nem kapja meg a kellő tápanyagokat. Ennek eredményeként elfáradunk, megbetegszünk, s végül abbahagyjuk a diétát, az edzőtermek látogatását.

4 mítosz. Csak puha ételeket szabad enni, ha magas vérnyomásban szenved

Valójában, ha magas a vérnyomása  – élvezheti a finom ételeket, egyszerűen ellenőrizni kell a sótartalmat, kerülni kell a túlságosan káros termékeket  (mondjuk füstöltek), egészséges életmódot kell folytatni és kerülni kell a stressz helyzeteket is.

5 mítosz. Az evés és az ivás kombinálása segíti az emésztést

Valójában, a folyadék gyorsabban bekerül a belekbe, mint a kemény élelmiszerek, felvéve az emésztőenzimeket. Ez nagyon rosszul mutatkozik meg az emésztési folyamaton.

Tea, kávé, szénsavas és édes italok – mindezek a folyadékok elősegítik a gyomorszekréció korlátozását, a citrus-félékből készült gyümölcslevek pedig akár megváltoztathatják a a fermentációs folyamatot és nagy gázképződéshez vezethetnek. Inni sokat kell, de vagy evés előtt, vagy pedig evés után.

6 mítosz. Ahhoz, hogy lefogyjunk, olyan keveset kell enni, hogy mindig éhségérzetünk legyen

Valójában a helyes táplálkozás vagy a gyógyító éhezés sokkal többet segít, mint bármilyen diéta a súlyvesztéshez.

A gyógyító éhezés  során, amikor a szervezet egyáltalán nem kap ételt, átáll a felemésztési üzemmódba és elkezdi égetni a zsírtartalékokat. A helyes, kiegyensúlyozott táplálkozás során a normális anyagcsere folyamat helyre áll és a súly  normalizálódik. De az első és a második is – nagyon hosszú folyamat amely akaraterőt igényel.

Ha olyan diétán lesz, mely során erős éhségérzete lesz, a szervezet le fogja lassítani az anyagcserét, elkezdi megspórolni a kalóriákat és elraktározza a zsírt „tartalékba”. Ezek a diéták azért is károsak, mert az ember, nem érve el a kívánt eredményeket, megunja az állandó éhségérzetű életet és gyorsan feladja.

7 mítosz. A fehér darafélék– tisztított rizs, liszt, károsak az egészség számára

Sok ember igyekszik kerülni a fehér lisztből készült termékeket és a rizses ételeket, mivel fél a súlygyarapodástól.

Valójában, ezek a szénhidrátokban gazdag termékek elősegítik a súly gyarapodását. De egyáltalán nem muszáj teljesen kizárni őket az étrendből. A magas szénhidrát tartalmú ételeket jobb ebédre fogyasztani, nem pedig reggelire vagy vacsorára. Egy finom fehér zsömle néhány gyümölccsel együtt, nagyon jó az irodai ebédhez – ad néhány hiányzó kalóriát a gyümölcsdiétának.

8 mítosz. Az olíva olaj hasznos és minden étel elkészítéséhez jó

Valójában az olíva olajnak van a legalacsonyabb égési hőmérséklete. Ezért egyáltalán nem alkalmas a sütéshez. A sült ételek magukban is nagyon károsak, és ha Ön ehhez még olíva olajat önt a serpenyőbe, akkor a kancerogének és más káros anyagok mennyisége a kész ételben maximális lesz.

Az olíva olaj csak a dinszteléshez és a salátákhoz jó. És igen, csökkenti az étvágyat.

9 mítosz. Az régi diéták különösen hatékonyak

Sok ember rabja mindenféle „kremli” diétáknak, «a francia királynők diétáinak» vagy akár régibb asztronómiai hagyományokat is tanulmányozgatnak.

Valójában a tudomány nem áll a helyén, hanem hihetetlen ütemben fejlődiik. Azoknak a gyógyszereknek a többsége, amelyekkel a zárt kórházakban kezeltek, már régóta be vannak tiltva számos fejlett országban,  mivel be lett bizonyítva, hogy ártalmasak vagy hasznuk kétséges. Ugyan ez a helyzet a diétákkal is. A  régebbi időkről beszélni sem kel – a középkorban a kezelésre széles körben alkalmazták a higanyt és az ólmot, akkor képzeljék csak el, hogy miféle diétákat találhattak ki.

10 mítosz. A magas fehérje tartalmú diéta mindenkinek jó

Valójában ezt a diétát kombinálni kell a hihetetlenül magas fizikai megterhelésekkel az edzőtermekben. Ellenkező esetben nagyon ártalmasak lesznek a veséi, valamint szervezete más rendszerei számára. Még a profi sportolók sem képesek hosszú időn át sok fehérjét fogyasztani.

Szervezetünknek fontos a helyes egyensúly, nem pedig egyik vagy másik tápanyag korlátozása.

Nem fogysz, mert hittél ezekben a mítoszokban. Most minden megváltozik, kívánjuk, hogy minél hamarabb megszerezd álmaid alakját!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük