10 legrosszabb dolog, amit a hajaddal tehetsz

806

img20120518111435165

A szép haj gondos ápolást igényel, de gyakran igyekezetünk ellenünk fordul.  Ahhoz, hogy ne kövesd el a leggyakoribb hibákat, figyelmesen olvasd el a káros szokások gyűjteményét. És soha többet ne csinálj ilyet!

Sok hasznos tanácsot adtunk neked: elmeséltük, hogyan kell helyesen befésülni a hajat a hajszárító segítségével,  hogyan lehet megóvni a hajat a tartósítás és a festés közben, hogyan kell hajat mosni és sok egyebet… De, még ha mindent helyesen is csinálsz, vannak egyes apróságok és szokások, amelyek képesek megsemmisíteni az erőfeszítéseidet.

Régi fésűket használsz

Bizonyára tudod, hogy a fogkefét nem ritkábban, mint három havonta egyszer kell cserélni. Ugyan ezt el lehet mondani a fésűről:  hidd el, ez nem az a tárgy, amelyet örökké lehet használni. A fésű fogai között mikróbák és baktériumok halmozódnak fel, amelyek, amelyek képesek kárt okozni a fejbőrnek és ebből fakadóan, a hajnak. És még egy, minden fésülködés után távolítsd el a fésűn maradt hajszálakat, hetente egyszer pedig alaposan mosd meg a fésűt samponnal és étkezési szódával.   A trichológusok azt tanácsolják, hogy soha ne add kölcsön a fésűdet – még a legjobb barátnődnek sem! Itt simét a fogkefét hozhatnánk fel példára. Tehát, gondolom érted.

Túl szorosan húzod be a hajgumit

A hajgumi természetesen elengedhetetlen a mindennapi életben, de hajlamos megsérteni a hajadat. Ha farokba fogod a hajad, és túlságosan behúzod, megsérül a fejbőr vérkeringése, ez pedig a fokozott hajhulláshoz vezethet. Emellett, sok hajgumi szó szerint kicibálja a hajat a levételkor: csak olyan hajgumit válassz, amelyik  könnyen lejön és nem okoz sérüléseket.

Ritkán vágod a hajad

A stylistek gyakran mondogatják klienseiknek, hogy legalább két havonta egyszer vágatni kell a hajat.  És a lányok többsége elhanyagolja ezt a szabályt!  Az a gond, hogy minél jobban töredeznek a hajvégek, annál gyengébbé válik a hajad, nagy szüskége van a hidratálásra és a táplálásra. Ezért, ha azt szeretnéd, hogy hajad mindig egészséges és csillogó legyen,  rendszeresen egyenesíttesd ki a végeit legalább egy centiméterrel.

Ez a szabály vonatkozik azokra is, aki növeszti a haját: a száraz végeket minden esetben le kell vágni, bármilyen fontos is legyen számodra a hossz.

Túl gyakran végezel helyreállító procedúrákat

A másik véglet  — a túlzott szeretet a haj iránt. Ha túlságosan gyakran csinálsz pakolásokat vagy állandóan szalonokba jársz a professzionális ápolásért, megvan az esélye, hogy nem csupán kidobod a pénzt az ablakon, hanem még meg is sérted a hajadat. Például,a keratin, amelyben olyan gyakran hiányt szenvedünk,  és amely megtalálható a legtöbb hajpakolásban, túl nagy mennyiségben ellenkezőleg hat és töredezettséghez vezet.  Sőt, ennél is inkább, a hidratáló és tápláló szerek állandó használata  jelentősen „megnehezíti” a hajat, és gyöngévé téve azt.

Tehát, minden hajmosás után használj kondicionálót, pakolást pedig – ne gyakrabban, mint hetente egyszer. A pakolások többségének hosszas hatása va, ezért semmi szükség rá, hogy  állandóan túlterheld a hajadat.

Gyakran végzel forró hajformálást

Ha a hajgöndörítő vagy a kiegyenesítő  hajvasaló a legjobb barátod reggelente, akkor ne csodálkozz rajta, hogy hajad száraz és töredezik.  A forró  hajformázók kipárologtatják a hajból a folyadékokat, ez pedig azt jelenti, hogy hajadnak folyamatosan hidratálásra lesz szüksége. Sajnos, a samponok és a pakolások nem tudják megoldani ezt a problémát:  neked egyszerűen nem kell túlzásba vinni a forró hajformálást.

Ugyan ez vonatkozik a hajszárítóval történő hajformálásra is: a maximális üzemmódot, amely gyorsan szárítja (és ezzel egyidejűleg túlszárít) a hajat, jobb, ha egyáltalán be sem kapcsolod. Akár mennyire is siess!

Nem használsz védőspréket

A hővédő spré  — az első számú szer, amelynek ott kell állnia a polcon a sampon és a balzsam mellett! A hővédő spré   segít a hajnak megőrizni a nedvességet és valóban megelőzi a károsodást. A sprét gondosan kell felvinni: győződj meg róla, hogy ne hagytál ki egyetlen szálat sem.

Helytelen fésülködés

A hosszú hajat nem szabad egyetlen széles és biztos mozdulattal kifésülni a gyökerektől a hajvégekig – ez csak hajhulláshoz és sérüléshez vezet.  A fésülködés közben mindig tarts a hajadat úgy, hogy ne feszüljenek meg túlságosan a gyökerek. Ha egyes helyeken a haj nagyon összebomlott, és nem lehet azonnal kifésülni, akkor először óvatosan szedd szét az ujjaid segítségével, azután pedig fésüld ki újra.

Hanyagul viselkedel a nedves hajjal

Amikor a haj vizes, különösen érzékeny. Arról van szó hogy a víz nehezebbé teszi a hajat, és amikor nem óvatosan törlöd meg a törölközővel, vagy aktívan fésülöd, esély van rá, hogy elveszted azokat a hajszálakat is, amelyeknek „eszük ágában sem volt elmenni”.  Ezért gondosan szárítgasd a hajadat törölközővel masszírozó mozdulatokkal,  fésülni pedig csak ritka fogú fésűvel szabad.

Túl sok hajformáló szert viszel fel

Meggyőződésünk, hogy egy teljes eszköztárad van a hjformáláshoz, de nem ki egyszerre mindent ráönteni a fejedre!

Olaj, hővédő, hab, azután pedig még hajlakk is… valóban úgy gondolod, hogy ez tetszeni fog a hajadnak? Bármelyik, még a legjobb termék is, kémiai összetétellel rendelkezik és nehezíti a hajat, nem szabad visszaélni velük.  Itt is a jól ismert szabály lép érvénybe: minden csak mértékkel jó. Emellett, ha a természet nem is ajándékozott meg gyönyörű hajkoronával, nem érdemes túlzásba esni a kísérletezésekkel, és megpróbálni elérni a tökéletességet.

Régen nem váltottál sampont

Általában a lányok két csoportra oszlanak: azokra, akik azt vallják, hogy legalább havonta egyszer cserélni kell a megszokás elkerülése érdekében, és azokra, akik megatlálták a „samponukat” és nem cserélik soha. Valójában az egyik és a másik csoport is téved.

Hajunk is változtatja állapotát, és különböző ápolási fajtákat igényel. Ha egy évvel ezelőtt zsírosodás elleni sampont használtál, akkor ez nem jelenti azt, hogy még mindig szükséged van rá. A szerek a zsíros haj számára szárítanak, és nincs kizárva, hogy  réges-régen új samponra van szükséged. Emellett, a haj minősége a hormonális háttértől, a menstruációs ciklustól és számos más októl függ. Ezért szükség szerint kell sampont váltani,  követve a hajad „hangulatát”.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük